HTML

Szücsike agyszüleményei

Mindenféle, ami az eszembe jut - ha az eszembe jut...

Utolsó kommentek

2010.08.02. 10:35 lezse

Amikor kijön az emberből az állat

Szar érzés az, amikor kiön az emberből az állat, s abban az adott pillanatban úgy érzi, hogy minden szívfájdalom és gondolkodás nélkül képes lenne megölni valakit. Mondom, szar érzés, legalábbis utólag, mert akkor, az események sodrásában, túlteng benne az adrenalin, vörös köd üli meg az agyát, szinte képtelen kontrollálni saját cselekedeteit, és vért akar kóstolni.

 Aztán néhány perc, esetleg óra múlva, amikor már lenyugszik, s a vörös köd is elolszlik a szeme elől, akkor jön rá, hogy mindössze néhány másodpercen, neadjisten, századmásodpercen múlott az, hogy egy felelőtlen cselekedettel nem törte keresztbe életét, s - rossz esetben akár - nem került börtönbe!

Hogy miről is beszélek? Néhány nappal ezelőtt bevásárolni mentünk a "legnépszerűbb" hipermartketbe. Autóm hátsó szélvédőjén kinnt van a "FAIR VEZETŐ" matrica, meg amúgy is a Közlekedjünk REndesen, Szabályosan (KRESZ) Mozgalom híve vagyok. Szóval a bolt felé tartva, az egyik lámpás útkereszteződéshez érve látom, hogy a lámpa zölről sárgára, majd pirosra vált. Ahogy kell, lassítottam és megállni készültem. Ekkor hallottam meg mögöttem a hatalmas fékezést, s a tükörbe nézve láttam, az állóra fékezett, füstölő gumikkal felém csúszó fehér furgont. A fékről felvéve a lábam, volt még annyi lendülete négykerekűmnek, hogy két-három métert előrecsorogram, elkerülve ezzel az elkerülhetetlennek látszó ütközést.

Gondoltam magamban, van ilyen, a srác "elaludt" a volán mögött, későn vett észre, későn fékezett. Különösen nem is foglalkoztatott a dolog, hiszen nem lett csatt, akkor meg minek medtiáljon az ember rajta, hogy "mi lett volna, ha..."

Persze nem tudtam ilyen könnyen lezárni az ügyet. A sikeres megállás után a kölök ugyanis teli torokból üvöltött felém, hogy MI A K...A ANYÁDÉRT NEM MENTÉL ÁT A SÁRGÁN?????

Talán mindenki számára érthető, hogy ebben a mimutumban öntötte el az agyamat a már említett vörös köd! Kipattantam az autóból, s magam is artikulálatlan üvöltéssel, hasonló, lányiskolai stílusban válaszoltam neki: B...D  MEG AZT A F.......Ó K...A ANYÁDAT! PIROS VOLT A LÁMPA!

Szó szó követett, bár azért annyira nem volt bátor, hogy ki is szálljon a kocsiból és szembenézzen velem, így csak a félig lehúzott ablakon keresztül üvöltözgetett felém. Bátorsága kimerült annyiban, hogy hátratolatott (majdnem összetörve ezzel a már mögötte álló másik autót) és hatalmas gázfröccsökkel pumpálva a pedált megindult felém.

Nos ez volt az a pillanata, amikor úgy éreztem, ha csak egy picit is hozzám ér, akkor az ablakon keresztül szedem ki az ülésből, aztán lenyúlok a torkán és kifordítom! Hadd lássam, hogy belül is olyan színű-e, mint kívül.

Szerencsére azonban megállt előttem, így semmi "komoly" nem történt. Üvöltöztünk egymással még néhány másodpercet (gondolom, a lámpánál állók nagy örömére - "nézd asszony, azok ketten minnyá megölik egymást, jajdejó, jajdejó!!!"), majd visszaszálltam az autóba, s amikor zöldre váltott a lámpa elindultam a bolt felé.

Aztán már a hipermarket polcai között, a bevásárlókocsival szlalomozva gondoltam végig, hogy mi történhetett volna, ha valóban megsuhintom a kölköt. Amennyire ideges voltam, könnyen nyolc napon túl gyógyuló, súlyos testi sértés lehetett volna a tényállás. Esetleg ennél is több. (Arról nem is beszélve, hogy az ökölharc közben én is belefuthattam volna néhány parasztlengőbe, melyeknek kimenetele ugyancsak sokesélyes...)

Hogy miért is írtam le ezt az egészet? Mert ebből az egész szituációból én már csak azt nem értem, hogy az emberek miért a pont volán mögött ülve élik ki agresszivitásukat? Miért a közutakon engedik le a munkájuk és magánéletük során felgyülemlett felesleges gőzt? Már annak idején - közel két évtizede - amikor vezetni tanultam, Lajos bá', az oktató arra figyelmeztett: "jól vigyázz, mert az emberek állatok lesznek, ha volán mögé ülnek!" Milyen igaza volt az öregnek! És ez a tendencia azóta csak romlott. Rendszeres "vezető beosztású" emberként látom, mennyire felelőtlenek az emberek. A piros lámpa egyáltalán nem számít, de az irányjelző is mintha csak dísznek lenne benne az autóban. És akkor még nem is beszéltünk a záróvonalakról, a gépjárműforgalom elől elzárt területekről, vagy éppen a sebességkorlátozásokról. Stb, stb.

Nem hiszem el, hogy valakinek olyan nagy problémát jelentene, hogy egy-két percet állnia kell, mielőtt zöldet mutat a lámpa. (Én sem szeretem, de akkor is ez a szabály!)  Azt sem gondolom, hogy valakit annyira idegesítsen az index kattogása, hogy emiatt nem használja a baloldali bajuszkapcsolót. És azt sem értem, hogy az embereknek miért kell mások életét veszélyeztetni, csak azért, mert azt hiszik, hogy ők a legfaszább faszagyerekek. (Lásd például a rendőrt halálra gázoló Helyi Menő Csávót!!!)

Amikor egy-egy illetékesek szájából kampányszerűen elhangzik, hogy szigorítani kéne a KRESZ-t, nem tagadom, én mindig ideges lesznek. Ugyanis úgy gondolom, nem szigorítani kellene a szabályokat, hanem betartani a jelenlegi paragrafusokat. Mindet és teljesen! Biztos vagyok benne, hogy rögtön, és szemmel láthatóan jobb lenne a jelenleg még híres-hirhedt magyar közlekedési morál. Addig azonban.... Csak reménykedem, hogy legközelebb nem jön ki belőlem még jobban az állat! 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szucsike.blog.hu/api/trackback/id/tr932192755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imposztorék 2010.09.08. 09:08:05

Nem mai bejegyzés, de én csak ma jutottam ide. Egykor, amikor még gépjárművezető szakoktatói továbbképzéskre is jártam, gyakran szóba jött a közlekedési morál. Az oktatónk -nagy szaktekintély, mégis elfelejtettem a nevét- azt mondta, hogy közlekedési morál, mint kategória nincs. Van egy általános morál, ez jelenik meg a közlekedésben is. Hát, van ebben valami, de az is igaz lehet, hogy a szélvédő és a lemez mögött mintha felerősödnének a devianciák. Igaz, az ingerek is.

lezse 2010.09.08. 09:51:28

@Nazca: Hát közlekedési morál szerintem sincsen! De ha még lenne is ilyen kategória, akkor sem beszélhetnénk arról, hogy Magyarországon volna közlekedési morál...
süti beállítások módosítása