HTML

Szücsike agyszüleményei

Mindenféle, ami az eszembe jut - ha az eszembe jut...

Utolsó kommentek

2016.03.10. 09:21 lezse

A generáció, melynek soraiban arat a halál...

gyertyak.jpg
A tanár úr tavaly szeptemberben halt meg, 59 éves volt. Apám novemberben adta fel a küzdelmet a szervezetét évek óta bitorló betegséggel szemben; 63 évesen hagyta itt e földi világot. A volt kollégák közül Laci és Pista, egy nap különbséggel, tavaly decemberben, Sanyi pedig néhány napja, március elején távozott. Valamennyien az ötvenes éveik végén, hatvan éveik elején-közepén jártak...

És a sort még folytathatnám: két ismerősöm is elveszítette az édesanyját az elmúlt hetekben - mindketten kicsivel voltak idősebbek hatvannál -; egy másik haver pedig ugyanúgy az apját temette el, mint én. Ő 66 éves volt.

November végén eltemetett apám sírja mellett már most három friss sírhant emelkedik, két, 60-65 év közötti nő és egy velük egy korosztályba tartozó férfi alussza itt örök álmát. A megyei napilap gyászhirdetései között pedig naponta több, hatvan év körüli ember haláláról értesülhetünk. Szomorú tények ezek!

A 60-65 év közötti korosztály a híres-hírhedt „baby boom” generáció tagja. Annak a nemzedéknek, amely 1946 és 1970 között született. Nem „mai gyerekek” már, de még nem is idősek, hogy a halálra kellene gondolniuk. Ennek ellenére soraikban arat a kaszás.

Bár én magam még nem találkoztam egyetlen ilyen tanulmánnyal sem a szociológusok már biztosan vizsgálták, kutatták és megfogalmazták, mi az oka annak, hogy hullik szüleink nemzedéke. Józan paraszti ésszel végiggondolva, azonban én is látom, miért haltak és halnak meg oly sokan ebből a generációból?

Hiszen ők azok, akik még az „átkosban” felnőve, ám a rendszerváltást már felnőttként átélve szenvedő alanyai voltak a korai ’90-es évekbe berobbanó „mámorító szabadság” élményét elrontó és oly sokakat testileg-lelkileg megnyomorító munkanélküliségnek. Ők azok, akik már felnőttként - de már a mi gyerekkorunkban, ezért is emlékszünk rá olyan jól - a nagyvárosok lakótelepi betondzsungeleinek játszóterein, a fémlábakon álló, betonból kiöntött - általában mélyzöldre vagy azúrkékre festett - asztalok és padok mellett, a 6-tól 2-ig tartó mindennapi gyári robot után, kőbányai világost iszogatva, egyik füstszűrő nélküli symphoniáról a másikra gyújtva, órákon át tartó ultipartikkal ütötték el az időt és vezették le a munka közben felgyülemlett feszültséget. Ők azok, akiknek az egészséges táplálkozás még a pacalpörköltet, a disznósajtot és egyéb más zsíros kajákat jelentette, „fojtásként” pedig a cukorban-kátrányban gazdag üdítőket, rosszabb esetben pedig a mai fogalmak szerint már ihatatlannak minősített sör-bor-égetettszesz „szentháromság” valamelyikét töltötték magukba. Tegyük hozzá: ipari mennyiségben és nap, mint nap...

Ők azok, akik sem gyerekként, sem fiatalként, sem pedig felnőttként nem törődtek egy fikarcnyit sem saját egészségükkel. Persze erről nem ők tehetnek, hiszen egyrészt akkor ez még nem volt „divat”, másrészt pedig akkoriban még nem fedeztek fel minden egyes héten egy-egy újabb rákkeltő anyagot, a vércukorról és koleszterinről pedig azt hitték, hogy valami különleges édesség, amit csak Ausztriában lehet megvásárolni... Ők azok, akik még csak ismerkedtek a kifejezéssel, „stressz”, de már átélték mindannak a hatását, amit a „hirtelen felgyorsult világ”, valamint a politikai-társadalmi változásokból adódó feszültség okozott. Ez a stressz volt az, ami az elmúlt közel harminc évben átitatta mindennapjaikat, megmérgezte, megbetegítette, megnyomorította, testileg-lelkileg ronccsá tette, és - én úgy gondolom ezt ki lehet jelenteni - meg is ölte, meg is öli őket!

Nagyszüleink generációjának tagjai - legalábbis többségében - még megélték, megélhették nyolcvanadik évüket. Szüleink már a hatvanas éveik elejére-közepére elfáradtak, megtörtek, elhasználódtak, és... meghalnak.... Nekünk, a késői harmincasoknak, korai negyveneseknek vajon mennyi jut e földi árnyékvilágból? Ha nincs szerencsénk - merthogy a stresszből nekünk is bőven kijut -, akkor már csak két-három év és a mi sorainkban is megkezdi munkáját a kaszás...

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szucsike.blog.hu/api/trackback/id/tr908459612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IgazságotMindenkinek 2016.10.21. 11:45:05

Nagyon jól tenné a kaszás ha megkezdené a munkát! A gyermekbántalmazó, gyerekeket lefejelő tanárokkal és azok támogatóival, családtagjaival kezdje! Tudják meg milyen fájdalmat okoznak ők is! Hajrá kaszás!

lezse 2016.11.03. 13:19:57

@IgazságotMindenkinek: Neked most mi bajod van? Most olvasom a bejegyzéseimhez írt kommentjeidet! Egyrészt, szeretném jelezni, hogy ez egy magánblog, másrészt úgy gondolom, hogy eltévesztetted az ajtót!!!

IgazságotMindenkinek 2016.11.03. 18:58:19

Véleménye mindenkinek lehet, így nekem is. Te kiállsz a gyermekbántalmazó, gyermekeket lefejelő, megölő kockásinges disznók mellett, akkor ne csodálkozz ha minden normális ember örül ha téged is fájdalom ér.

lezse 2016.11.04. 10:10:03

@IgazságotMindenkinek: Na, akkor tisztázzunk valamit. Először is: igen, véleménye mindenkinek lehet. De! Miért is gondolod, hogy kiállok a gyerekbántalmazók mellett? Azért, mert nem értek egyet azzal a módszerrel, amit a mai iskolarendszer alkalmaz a gyerekek nevelése során, és úgy gondolom, hogy az a módszer, amit akkor alkalmaztak, amikor én voltam diák, az sokkal célravezetőbb? Ha ezzel a VÉLEMÉNYEMMEL szerinted kiállok a gyerekbántalmazók mellett, akkor javaslom, hogy kérj időpontot a háziorvosodnál, mert szükség van egy vizitre. Emellett pedig kikérem magamnak, hogy az édesapám elvesztése miatti fájdalmamat párhuzamba állítsd bármiféle gyerekbántalmazással, illetve célozgass arra, hogy ő is gyerekbántalmazó volt! (Merthogy a kommentedből ez jött le!!!) Nem kívánom azt, hogy tudd meg, milyen ez a fájdalom, azt viszont őszintén szeretném, hogy másszon bele más a te érzéseidbe annyira, mint ahogy ezt most te tetted velem! És ez nem sértődés, hanem egész egyszerűen a felháborodás szava a részemről! És őszintén remélem, hogy soha többet nem látlak a blogom olvasói között. Legyél akárki is. Ismerjelek, vagy legyél számomra teljesen ismeretlen!

IgazságotMindenkinek 2016.11.07. 11:57:53

Kiálltál egy gyereket lefejelő állat mellet, tehát a gyermekbántalamztók mellett állsz. Ez az állat kihasználta pedagógusi védettségét, tekintélyét, hatalmát arra, hogy gyerekeket bántalmazzon. Ne csodálkozz azon, ha minden jóérzésű ember nagyon örül, ha téged is fájdalom ér, mocsok disznó. Mindent el fogok olvasni amit írsz és reagálni is fogok. A gyermekbántalmazó mocskos disznókat, támogatóikat üldözni kell!

lezse 2016.11.07. 14:41:55

@IgazságotMindenkinek: Te meg hülyeségeket írogatsz, tehát a hülyék mellett állsz. De szíved joga!

Ennek ellenére azt nem tűröm, hogy apám emlékét megalázd!!! A többi az lehet a saját véleményed, tiszteletben tartom!

IgazságotMindenkinek 2016.11.07. 17:00:05

Mi a hülyeség abban amimt írtam? A gyermekbántalmazók és támogatóik igenis megérdemlik a fájdalmat! Dolgozzon csak tovább a kaszás a mocskos köreikben.

lezse 2016.11.08. 15:34:42

@IgazságotMindenkinek: Na, jó, most már tényleg hagyjál békén! Nem vagyok hajlandó tovább az időmet pazarolni rád!
süti beállítások módosítása