HTML

Szücsike agyszüleményei

Mindenféle, ami az eszembe jut - ha az eszembe jut...

Utolsó kommentek

2012.09.01. 18:04 lezse

Eü-doboz

eu-doboz.jpg

Távol álljon tőlem, hogy összeesküvés-elméleteket gyártsak, de ami a gépjárművek egészségügyi-dobozával kapcsolatban az utóbbi néhány hónapban lezajlott, az finoman szólva is elgondolkodtató.

„Felettébb gyanúúúús!” – mondaná a helyzetre egyik volt főiskolai csoporttársam (akinek nevét a személyiségi jogok miatt és a saját testi épségem védelme érdekében most nem írnám le), jellegzetesen, jól megnyújtva a hosszú ú betűt; ahogy tette azt nemegyszer, amikor az egyhetes konzultációs összevonások unalmas délutáni óráit próbáltuk meg hasznosan eltölteni az egri Szépasszony-völgy egyik, általunk igencsak preferált pincéjének teraszán, a harmadik pohár vörösbor után, miközben szomorúan konstatálta, hogy az üvegkancsóban újfent vészesen lecsökkent az ízletes nedű szintje…

Szóval, felettébb gyanúúúús és ha nem lennék annyira a racionalitások embere, mint amennyire vagyok, akkor most egy másodperc töprengés nélkül azt mondanám: valaki kurvára nagyot kaszált egészségügyi-doboz fronton az elmúlt hónapokban!

De mivel racionalista vagyok, így természetesen meg sem fordul az a fejemben, hogy az az infó, amit úgy március-április magasságában dobtak be a köztudatba – nevezetesen: a rendőrség több ezer forintra bünteti azokat, akiknek autójában lejárt szavatosságú egészségügyi-dobozt talál az ellenőrzések során – az szándékos manipuláció eredménye.

Emlékeztek ugye: a tavasz közepén szinte mindenki egyszerre rohamozta meg a bevásárlóközpontokat, illetve a gyógyszertárakat és vásárolta fel három és fél másodperc alatt a készleten lévő eü-dobozokat, mert a legnagyobb közösségi portálon – még véletlenül sem nevezném nevén a Facebook-ot – egyre-másra terjedtek a hírek, hogy a rendőrök dzsihádot indítottak a sofőrök ellen, s a közúti ellenőrzések során, a „Jó napot kívánok!” köszönés helyett a „Mutassa az egészségügyi-dobozát!” felszólítással igyekeznek szívbajt hozni a zeccerű állampolgárra.

Ennek aztán meg is lett a következménye: napokon belül hiánycikk lett a kék (zöld, piros stb.) doboz, a média hetekig azzal foglalkozott, hogy miért nincs; és mikor lesz; és mi kell bele; és, hogy miért drágább, ha patikában állítatja össze az ember, mintha késztermékként venné meg mondjuk a madaras Tescóban.

Szóval tavasszal futótűzként terjedt az eü-doboz őrület, mint mutáns influenzavírus a szezon elején a legyengyült immunrendszerű Földlakók között. Így aztán hiába is jött legott a rendőri cáfolat – „senki nem ellenőrzi a dobozok szavatossági idejét, a büntetésről szóló sárga csekket legfeljebb akkor lehet begyűjteni, egy büntető pont kiszabása mellett, ha a kocsiban egyáltalán nincsen a kötelezően előírt felszerelési tárgyból” –, az egyenruhások szóvivőjének senki sem hitt, a ritkán fellelhető, egy-egy, néhány tucatnyi dobozból álló szállítmány pedig olyan gyorsan fogyott el a hipermarketekből, mint annak idején, a ’70-es évek közepén a banán a lakótelepi ábécéből…

Aztán egyszer csak – mint a mesében: csiribú-csiribá! – lett. Elmúlt a hiány, az áruházak polcairól eltűnt az „ideiglenes készlethiány” felirat, s mindenki kedvére vásárolhatott, akár több darabot is. Kíváncsi vagyok, kinek tűnt fel, hogy jóval drágábban, mint néhány hónappal korábban…

Néhány hete, vagy tán hónapja is van már annak, hogy a „legkisebb is számít” hipermarket-lánc városi kirendeltségének sorai között sétálgatva nézegettem a gazdaságosnál gazdaságosabb termékeket és azon meditáltam: érdemes lenne megvizslatni, vajon ki gyártotta a most éppen zöld színű ízléstelen műanyagba csomagolt egészségügyi készletet? A kezembe vett mintadarabon semmilyen papírt, feliratot nem találtam, így fogalmam sincsen, ki lehet az, akinek sikerült meglovagolnia a legalapvetőbb közgazdasági törvényt és súlyos milliókat keresnie a kereslet és a kínálat egyensúlyba hozatalával. Ugyanis arról semmiféle kétségem nincsen, hogy ez az ember/vállalkozás/cég/vállalat/mittoménmi nem kevés profitot termelt magának az elmúlt hónapokban.

Aztán már-már kezdett kikopni a köztudatból az eü-dobozok mizériája, amikor augusztus utolsó hetében robbant a bomba. Az internetes hírportálok egymás után hozták le a hírt, a történet slusszpoénját: a KRESZ változása miatt szeptember elsejétől nem kötelező a gépkocsikban az egészségügyi csomag, azaz a rendőr nem büntethet annak hiányáért!

Talán mondani sem kell, a cikkek olvasásakor azonnal beindult a fantáziám, de aztán hamar rájöttem, racionális ember vagyok, így nyilvánvalóan semmiféle ok-okozati összefüggés nincs a két eset között. Minden – ahogy mondani szokták – a véletlen műve, még akkor is, ha felettébb gyanúúúús!!!

Arra meg már gondolni sem merek, hogy miért kapta fel idén is legalább kétszer a sajtó az új, járási alapú rendszámok kérdését? Mint már említettem, nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de mindez nyilvánvalóan nem véletlen!

Emlékeztek, mit is mondott kedves barátom az egri pince teraszán?

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szucsike.blog.hu/api/trackback/id/tr584746172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imposztorék 2012.09.01. 18:24:42

Ez mindig felcsigázza az érdeklődésem és felkorbácsolja a kedélyem. Ugyanis az van, hogy először jön a hír, hogy ellenőrzik. Erre rohanok a boltba, majd a másikba, a harmadikba ... nyolcadikba. Mentődoboz sehol. Pár nap múlva az első helyen kapható, de érdekes módon egy év múlva lejár. Hol a fenében lappangott 3-4 évig ez a rühes doboz? És most jövőre új ládát kellene vennem, ha mégis kötelező marad?
A másik érdekes: lehet kapni magyar gyártmányú kis táskát, amibe belefér az összes kötelező felszerelés. Így reklámozza. DE! A benne lévő külföldi elsősegély doboz alig nagyobb, mint a motorosoké, lejárat után vehetsz egy szabvány magyart, ami már nem fér bele a tasiba. Sebaj, legalább van helye a szintén kötelező, de a tasiba be nem férő láthatósági mellényeknek...

Á C 2012.09.01. 19:29:19

Fukusima után alig találtam jódozott sót a boltokban! felettéb gyanúúúúús!

lezse 2012.09.01. 19:49:54

@Nazca: Azért vigasztal, hogy nemcsak engem akasztott ki a téma... :)

lezse 2012.09.01. 19:50:34

@Á C: Való igaz, feletébb gyanúúúús!!!!:D :D :D

Imposztorék 2012.09.02. 06:26:57

Jut eszembe: ez még a régi doboz, vagy már az új zöld? :)
süti beállítások módosítása