HTML

Szücsike agyszüleményei

Mindenféle, ami az eszembe jut - ha az eszembe jut...

Utolsó kommentek

2010.10.19. 21:14 lezse

Hetedhét országon innen

Beszélgettünk a minap az asszonnyal. Egészen konkréten gyermekkorunk kedvenc meséit veséztük ki, miközben az autópályán hazafelé tartottunk Budapestről. Mondhatná bárki: nem volt jobb dolgunk? A kérdés jogos, ám nekünk mégis nagyon jól esett felidézni, hogy miket is néztünk két tévémaci klipp közbe, esti mese gyanánt, cirka negyed évszázaddal ezelőtt.

Nekem örök kedvencem Pityke őrmester volt. A vékony, hatalmas és hegyes orrú, szocialista-típusú fakabát-egyenruhába bújtatott mindenre elszánt rendőr, aki hűséges kutyájával, Marcipánnal derítette fel a bűnügyeket, fogta el a szélhámosokat és a tolvajokat. Egyszerűen imádtam. Aztán ott volt Frakk, a macskák réme, amelyből egyetlen epizódot sem hagytam volna ki a világ minden pénzéért sem! Tetszett, ahogy a barna színű, vizslautánzat rendszeresen kibabrál az idegesítően nyávogó hangú macskákkal, Lukréciával és Szerénkével.

Ugyancsak imádtam a Nagy Ho-ho-ho Horgászt, akinek talán egyszer sikerült halat fognia, mintegy háromszáz epizód alatt. Akkor is csak azért, mert megszánta egy pikkelyes, így önként és dalolva ugrott bele a pecakalapos főszereplő hálójába. Nem tudom, van már vagy húsz éve, hogy utoljára láttam e rajzfilmet, de de a sorozat jellegzetes főcímzenéje még mindig a fülemben cseng, a szöveget pedig fejből nyomom...

Aztán ott volt a Magyar Népmesék sorozat, amelyben a népszerű mesélő, Szabó Gyula hangja bűvölte ámulatba a képernyő előtt szájtátva ülő apróságokat, köztük természetesen engem is.

Hosszan lehetne még folytatni a sort, hiszen nem írtam még Doktor Bubóról, a Futrinka utcáról, a Kockásfülő Nyúkról, Jamie-ről, a csodalámpáról és a tőlük elválaszthatatlan bobtail kutyusról, vagy éppen Lolkáról és Bolkáról. Mindegyik meséről hosszú perceket „mesélhetnék”, de mégsem teszem, mert aki át akarja érezni azt a hangulatot, amiben most én is vagyok, annak szerintem már bőven elég volt a fenti felsorolás.

De miért is beszéltünk mi az asszonnyal, Budapestről hazafelé, gyermekkorunk kedvenc esti meséiről? Történt, hogy a hétvégén keresztlányunk bejelentette: nálunk szeretne aludni. Természetesen egy hat éves leányzó kívánsága parancs! Így a vasárnap reggel a magyar kereskedelmi televízió-csatornák matiné műsorainak megtekintésével telt. Nem mondom, hogy rossz volt a műsor, hiszen láthattunk Tom és Jerry-t, Hupikék törpikéket és Garfield-et is. (Persze a régi „klasszikusok” közül egyet sem vetítettek...) Aztán az egyik küföldi rajzfilm csatornára kapcsolva elszabadult a pokol. Alaktalan állatok, semmire nem hasonlítható lények, és a készítőik által humorosnak tartott valamik gyilkolták egymást, vagy éppen szivatták agyba-főbe másikat. 

Kénytelen vagyok elfogadni, hogy felgyorsult a világ, hiszen én magam is benne élek, azt azonban nem tudom tolerálni, hogy a gyerekeknek ilyen mocsokkal tömjék a fejét minden hétvégén, vagy ki tudja, talán hétköznap is...?! Mi, a mostani harmincasok is felnőttünk a normális meséken, fejlődésünkhöz nem kellett az erőszak és a szavakba nem is önthető bugyutaság. 

Őszintén megmondom, kíváncsi vagyok, hogy ha egy mai mesenéző gyerkőcöt megkérdeznék, mondana-e neki valamit Mazsola, Ursula, vagy éppen a Sárkányfűárus neve. Meg lennék lepődve, ha tudná, kikről is van szó!

 

 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szucsike.blog.hu/api/trackback/id/tr592384690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imposztorék 2010.10.22. 06:13:35

Így történt nálunk is! Jött a legkisebb unoka, Panni. Nem is figyeltük, mit néz, de azon kaptuk magunkat, hogy ingerültek vagyunk és pattogunk egymással a párommal, pedig nem szoktunk. Rájöttünk, hogy a sárga, zöld erőszakos amerikai rajzhősök üvöltésétől, sikoltozásátóé váltunk "dilissé". Azóta töröltem a csatornát a készletből...

lezse 2010.10.23. 13:03:08

@Nazca: Én eddig nem is nagyon tudtam, hogy vannak ilyen tévécsatonáink. Aztán a kiscsaj természetesen rájuk talált. Nem tudom, kinek érdeke, hogy ilyen szennyel lúgozza a kiskölkök agyát? De a legszívesebben ilyen animációkat nézetnék vele egész nap!

Imposztorék 2010.10.24. 18:03:57

@lezse: ... de gondolom, nem a te lakásodon! És felügyelni ki fogja, hogy ne váltson suttyomban a szexcsatornára?

lezse 2010.10.24. 18:55:22

@Nazca: Egy olyan tévé lenne, amin nem lehetne mást nézni, csak ezt a sok eszement baromságot! szerintem két óra múlva térdenállva könyörögne, hogy fejezzük már be!
süti beállítások módosítása