HTML

Szücsike agyszüleményei

Mindenféle, ami az eszembe jut - ha az eszembe jut...

Utolsó kommentek

2012.06.19. 20:29 lezse

Fociőrület – kicsit másképp

focilaz.JPGElőre bocsátom, azon kevés magyar ember közé tartozom, aki nyíltan vallja: egyáltalán nem ért a focihoz. Ellentétben a többséggel, akik úgy gondolják, perceken belül képesek lennének megváltani a világot, ha lehetőségük lenne egy csapat trénereként, esetleg szövetségi kapitányként kibontakoztatni tudásukat. Az a csapat természetesen azonnal a nemzeti bajnokság első osztályának élén végezne, a válogatott pedig egyre másra zsebelné be a győzelmeket és a következő Európa- vagy világbajnokságról máris aranyéremmel térne haza.

Másként fogalmazva – és ezt a mondást már körülbelül két évtizede hallottam először, de még a mai napig is aktuális – ma Magyarországon mindenki ért a focihoz és ezt úton útfélen hangoztatja is! Így aztán nem véletlen, hogy a televíziók háttérműsoraiban, a sörszagú kiskocsmákban, a haverok nappalijában, vagy éppen az otthon mindenki a fociról beszélget, osztja az észt, adja a jótanácsokat.

A napokban volt szerencsém megtapasztalni, mennyire másképp van ez tőlünk nem is olyan nagyon távol. Egy Horvátországban eltöltött hosszú hétvége részeként pont akkor jártam Zadarban, amikor déli szomszédunk nemzeti tizenegye az olaszokkal mérte össze tudását az Európa-bajnokság csoportkörében. Egy cseppet sem túlzok, ha azt írom, e csodálatos észak-dalmáciai város a foci lázában égett. Az óváros minden kocsmájában és vendéglőjében, az ideiglenesen felszerelt „lapostévék” előtt, vagy szabadtéri kivetítők tucatjain ezrek nézték a meccset. Lányok, fiúk, kicsik, nagyok, barátok, ellenségek közösen, mindannyian nemzeti színű ruhákba öltözve, gyakran már mókás maskarákat öltve szurkoltak a piros-fehéreknek.

De mennyivel másképpen, mint azt idehaza megszokhattuk. Érdekes módon senki nem randalírozott, nem hallatszott egyetlen baszdmeg-a-kurva-anyád-hülye-köcsög-bíró-nem-látsz-a-szemedtől-faszfej-feketerigó-mit-fújsz-te-szemétláda, vagy valami hasonló, míves tartalmú ordibálás, nem törtek sörösüvegek, üzletkirakatok és nem gyújtottak fel egyetlen helyi járatú buszt, halászcsónakot sem. Nem köpködtek maguk köré szotyi- vagy tökmaghéjat, senki nem hányt az előtte ülő nyakába, nem böfögött sörszagút a szomszéd képébe, és nem szarták, nem hugyozták össze a környéket, jót röhögve közben. 

Egy-két üveg sör mellett üldögélve hangosan szurkoltak, a képernyőn keresztül biztatták a csapatot, egy emberként felhördültek, ha kimaradt egy horvát helyzet, vagy fojtották magukba az izgalmukat, ha az ellenfél megközelítette a kaput. Nem álltak neki balhézni, amikor az olaszok megszerezték a vezetést, sőt ha lehet, még jobban szurkoltak, szinte már fohászkodtak, hogy a zöld gyep a talján kapu felé lejtsen, s valahogy beakadjon az egyenlítő találat.

A horvát gól utáni örömöt nem lehet leírni, szerintem még a szomszédos Bosznia-Hercegovinában is tisztán hallottak, mikor lett egál a meccs, akkora volt a hangzavar. Perceken keresztül zúgott a taps és az éljenzés!

 Persze akadtak olyanok is, akiket nem érdekelt a meccs, de még ők sem vonták ki magukat teljesen a fociőrület hatása alól: a babakocsiban ülő gyerekek, a város szűk sikátoraiban fogócskázó kislányok, a parton kapásra váró pecások is viseltek legalább egy-egy, nemzeti színű ruhadarabot. A turistákat az óváros kapujában fogadó fiatal hoszteszek piros-fehér cilinderben és hatalmas, a horvát trikolór színeiben pompázó napszemüveg utánzatban adtak felvilágosítást, merre is található az ötkút, vagy éppen a kikötői víziorgona. Szinte valamennyi, horvát rendszámú autó külső visszapillantó tükrein piros-fehér kockás „védőhuzat” díszelgett ezen a napon, a hátsó ajtókra szerelve pedig apró zászlócskák lobogtak menet közben.

A döntetlen végződő meccs után pedig ünnepeltek, de ekkor sem balhéztak, jókedvűen, rigmusokat skandálva járták az óvárost, tülkölve, zászlókat lengetve autókáztak. Az egy pontnak is úgy tudtak örülni, mint a győzelemnek…

Az Aranycsapat és Puskás Öcsi óta szinte mindenki futballnemzetnek tartja a magyart, pedig ez a dicsfény igencsak megkopott már az elmúlt évtizedekben. Szinte már nem is emlékszem 1986-ra, amikor a magyar nemzeti tizenegy utoljára pályára léphetett egy világbajnokságon. (A Nagy Testvér, azaz a Szovjetunió ellen mindössze négy percig tartott a csoda, az álom két hatalmas potyagól után foszlott semmivé, pedig a hazai sportvezetés a biztos aranyérem tudatában engedte ki Mexikóba Détáriékat…)

Szóval, futballnemzetnek tartjuk magunkat, pedig, jelentem, volna még mit tanulnunk! És nemcsak a pályán…

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szucsike.blog.hu/api/trackback/id/tr1004599033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kokosany 2012.06.19. 21:36:40

Kedves Laci!
Kiváncsian olvastam el a legújabb szösszenetedet, és feltámadt bennem néhány gondolat, remélem nem bánod, ha megosztom veled.
Engem nem csak szimplán érdekel a foci, meglehetősen rajongok érte, ám mindig megpróbálok roppant kritikus lenni. Azon kevesek közé tartozom, akiket még foglalkoztat a magyar foci is. Sőt, nem átalkodom a fiaimmal meccsekre is járni! Ez nagyon nem divat már manapság kis hazánkban ,de remélem nem lesz ez mindig így. Szóval a lelátói hangulatot is elég jól ismerem, a szurkolói szokásokat is.
Az biztos, hogy a horvátországi viszonyok sokban eltérnek a mieinktől, és neked kivételes élményben lehetett részed, amit sajnos Magyarországon nem mostanában tapasztalhattunk. Azonban azt, amit írtál a bejegyzésed elején, be is bizonyítottad, lévén valóban nem ismered a labdarúgás viszonyait. Ami persze nem baj, csak általánosítasz egy meglehetősen idilli élményből, ami persze szíved joga, de téves következtetésekre jutsz.
A horvát bajnokság kábé olyan érdeklődés mellett zaljik, mint a magyar. 1-2 kiemelt rangadó évente 10-20 ezer nézővel, a többi meccs pár ezer szurkoló előtt zajlik.A színvonal is hasonló. A válogatott persze más kávéház, köszönhetően két dolognak. Az egyik az, amit te is nyílván tudsz, a horvát nacionalizmusból ered, ami a közelmúltbéli polgárháborúból táplálkozik jobbára. A másik persze az, hogy hemzseg a csapatuk az európa-klasszis játékosoktól, akik meglehetősen jó csapatokban játszanak szerte a földrészen. Így teljesen érthető az általad tapasztalt fociláz, amit én is tapasztaltam néhány hete Splitben.
Még néhány fontos adalék: a polgárháború közvetlen kirobbantó oka egy Zrvena Zvezda-Dinamo Zagreb meccsen kirobbant őrült verekedés volt, ahol a szerbek és a horvátok vérremenően kezdték egymást ütni-verni. Árkán tigrisei is főszereplpk voltak. A másik pedig az, hogy Európa egyik leghírhedtebb szurkolócsoportja a Dinamo "BAD BLUE BOYS " nevű huligáncsoportja. Nem kispályások törés-zúzás-balhézás terén, de a Hajduk Split "TORCIDA" bandája sem gyenge. Szóval messze nem olyan "minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel megvagyok elégedve" a helyzet arra felé sem, de tény, elég temperamentumosak déli szomszédaink.
Tavaly nyáron Vir-szigetén nyaraltunk és a henteshez egyszer egy Fradi-pólóban mentem be. Extra kiszolgálásban volt részem, ugyanis a tulaj emlékezett a 2001-es Hajduk Split-Fradi BL-selejtező párharcra.
Ja, egyébként kivel balhéztak volna?!Gondolom olasz szurkolók nem nagyon zavarták őket az ünneplésben. Semmi bajom a bejegyzéseddel, csak a sztereotípia nem mindig vezet valóságközeli következtetésekhez.
Remélem, nem zavar, hogy klaviatúrát ragadtam!
Remélem, azért nézed az EB-t! :)
Kovács Sanyi

lezse 2012.06.19. 21:47:02

KEdves Sanyi!

Egyáltalán nem zavar, hogy klaviatúrát ragadtál, sőt kifejezetten örülök neki, hogy olvashattam a véleményedet. Bejegyzésemmel nem kívántam senkit sem megbántani, mindössze az volt a célom, hogy leírjam azt, amit én Horvátországban láttam, tapasztaltam. Kifejezetten szubjektíven! Ismét beismerem, nem értem a focihoz, nem is nagyon érdekel és sosem érdekelt, én mindig a kézilabda felé hajlottam. Ennek ellenére, ha van egy jó meccs - akár EB, akár VB - akkor megnézem, bár idén erre még nem volt időm. Máskor is várom véleményedet "agyszüleményeimmel" kapcsolatban. Üdv: Sz. Laci.
süti beállítások módosítása